Partíció létrehozása Slitaz alatt

Figyelem! Az itt leírtakat csak az végezze el, aki tudja, hogy mit csinál! Ha valaki nem biztos a dolgában, akkor kérje informatikus segítségét!

Partícionálás előtt végezzünk a Windows alatt töredezettségmentesítést azon a partíción, amit csökkenteni akarunk.
Nem árt róla egy biztonsági mentés sem, biztos, ami biztos! :-)

A Slitaz számára új partíciót létrehozhatunk a Windows alatt is különféle partíció kezelő programokkal. Aki azzal készítette el az új partíciót, az is indítsa el a GParted programot, hogy megnézze a partíció sorszámát.
Slitaz alatt a GParted partíció kezelő programot használjuk.
Az Applications-on belül indítsuk el a GParted Partition Editor-t. A jelszó természetesen most is root lesz.
A program így néz ki:
Ez a kép az én gépemen készült, itt több partíció is van, már a Slitaz partíciója is látható. Ezt nem törlöm ki, a példa kedvéért csinálunk egy "proba" partíciót. A Slitázét is ugyanúgy kell. :-)
Mivel csak egy merevlemez van, mindegyik meghajtó "hda"-val kezdődik. Több mervelemez esetén "hdb", "hdc" stb is lehetne. Az újabb gépeken "sda","sdb" stb. A "hda" után levő szám a partíció sorsszáma. Ez a későbbiekben fontos lesz, mert telepítéskor erre fogunk hivatkozni.

A legtöbb gépen nincs ennyi partíció, van olyan is, ahol csak egy van. Lehetőleg az utolsó partíciót válasszuk, de ha azon nincs elég hely, akkor másikat is lehet. Ha Win7 van a gépen, akkor fokozott óvatossággal válasszuk a partíciót, nehogy a rendszer számára fenntartott partíciót vegyük kezelésbe!
Válasszuk ki azt a partíciót, amelyik méretét csökkenteni szeretnénk. Kattintsunk rá a jobb gombbal!
A következőhöz hasonló képernyőt kapunk:

Most vagy a jobb oldali csuszkát húzzuk balra, vagy a "free space following" mellett levő számot növeljük a kis nyíl segítségével. A példában kb 1 Gigával csökkentjük a hda9 partíciót. (természetesen többel, vagy kicsit kevesebbel is le lehet csökkenteni attól függően, mennyi a szabad hely) A felszabadult helyet szürke szín jelzi. A sárga szín mutatja a csökkentendő partíció foglaltságát. Ne vegyük el tőle az össze szabad (fehér) helyet!
Ha kész, akkor kattinsunk s "Resize/Move" (átméretezés) gombra.
Ennek hatására keletkezik egy kb 1 Gigás "unallocated" azaz üres partíció. Ezt kell lefoglalnunk a Slitaz számára.
Kattintsunk most erre jobb gombbal, válasszuk a "new"-t. A következő képernyőt kapjuk:
A cimkét (Label) üresen is hagyhatjuk, de bele is írhatunk valamit, mondjuk azt,hogy "proba". Ezután "+Add". A következő lesz az eredmény:Itt látható már a próba sor is. Most még csak függőben van az, amit eddig csináltunk. Erre utal a lépernyő alján a következő szöveg: "2 operation pending". (2 művelet függőben van) Az első müvelet a csökkentés, a második az üres partíció (proba) használatba vétele. Ezeket még visszacsináljatjuk fent az "Undo" (visszavonás) lenyomásával.
Ha elégedettek vagyunk az új partícióval, akkor jöhet az "Apply", ami véglegesíti azt, amit eddig csináltunk. Elkészül az új partíció, számot is kap "hdasorszám"-al hivatkozhatunk rá. Ezt jól jegyezzük meg, mert a telepítő meg fogja kérdezni. Ha elírjuk, és pl a Windows sorszámát adjuk meg, akkor letörölhetjük a gépünkről a Windows-t!
Megjegyzés
A Mellékelt ábrán egy Win7-es gép partíciói vannak. Itt a partíció nevek "s"-el kezdődnek.
Itt a legelső sor a Windows számára fenntartott hely, amihez nyúlni TILOS!
Vissza