Bootolható Slitaz linux CD/DVD készítéseboot=rendszer betöltés

Először is töltsük le a Slitaz honlapjáról (www.slitaz.org) a lemezképet.
Hamar letöltődik, mivel 40 Mb alatt van a mérete. A slitaz-4.0.iso fájlt másoljuk egy tetszőleges könyvtárba.
Tegyünk be egy írható/újraírható CD-t vagy DVD-t a DVD íróba, majd indítsuk el a DVD író programot. Ez lehet a Nero vagy bármilyen más lemezíró program.

Keressük meg a "Lemezkép írás" ("Burn Image") menüpontot, majd tallózzunk rá az előbb letöltött slitaz-4.0.iso-ra. Tehát ne adatként írjuk, hanam lemezképként!
Ha elkészültünk, hagyjuk a meghajtóban a megírt CD-t vagy DVD-t és indítsuk újra a gépet. Ha a gép úgy van beállítva, hogy bootoláskor figyeli, hogy van-e a meghajtóban bootolható CD, akkor szerencsénk van, és elindul a Slitaz linux.

Ha nincs ilyen szerencsénk, akkor sem kell kétségbe esni. Bekapcsoláskor a boot sorrendet egy funkciógomb lenyomásával meg lehet változtatni. Ez a legtöbb gépen F12, de találkoztam F11-el és F8-al is. Bekapcsoláskor egy pillanatra kiírja. :-) Ha nincs meg a géphez leírás, akkor végig kell próbálni a funkciógombokat.
Bekapcsoláskor meg kell nyomni a megfelelő funkciógombot, és ekkor a rendszer megkérdezi, hogy honnan bootoljon. A CD/DVD-t választjuk, és elenterezzük.
Ezután bejön egy képernyő, ahol a legfelső menüpontot választjuk. (Slitaz Live) Automatikusan is továbbmegy néhány másodperc múlva, ha nem választunk ki semmit.

A kövezkező képernyőn megkérdezi a nyelvet. Sajnos magyar nincs, de az angol is megfelelő lesz.
Ezután a billenyü kiosztást kérdezi. Itt van magyar (hu), válasszuk ezt.
Többet nem kérdez, miután bejött a fő képernyő, lehet tesztelni a Slitaz-t.


Vissza